De impact van sociaaleconomische verschillen op de overgangszorg


Mila is een 48 jarige vrouw. Ze werkt in Amsterdam bij een schoonmaakbedrijf dat in de avonduren kantoren schoonmaakt. Mila heeft de huishoudschool gedaan, daarna heeft ze nog 2 jaar een MBO opleiding gevolgd die ze niet heeft afgemaakt. Ze is getrouwd met Joris. Hij werkt als grondwerker bij een grond-weg-waterbouw bedrijf. Ze hebben 3 kinderen (28, 25, 23 jaar), waarvan er nog eentje (23) thuis woont. De woonlasten van hun huurhuis zijn hoog, dus elke cent die binnenkomt is hard nodig. Mila heeft erg veel last van overgangsklachten en heeft zich verschillende keren ziek moeten melden daardoor. Ze heeft 300 euro gespaard om naar de overgangsconsulent te kunnen. Haar zorgverzekering dekt de kosten van de overgangsconsulent niet. Bij de overgangsconsulent vertelt ze dat ze dure voedingssupplementen niet kan betalen.

Auteur: dr. Bianca Buijck

De kloof tussen arm en rijk, laag- en hoogopgeleid in de gezondheidszorg: focus op overgangszorg

De toegang tot gezondheidszorg wordt wereldwijd beïnvloed door sociaaleconomische factoren. In Nederland, waar universele zorg een basisrecht is, bestaan er desondanks duidelijke ongelijkheden. Vooral de kloof tussen arm en rijk en tussen laag- en hoogopgeleiden speelt een cruciale rol. Deze verschillen zijn zichtbaar in de algemene gezondheidszorg, maar komen bijzonder scherp naar voren in de overgangszorg, een gebied dat sowieso vaak onderbelicht blijft. Want, het sociaaleconomisch profiel van een individu bepaalt in hoge mate de kwaliteit van en toegang tot gezondheidszorg. Mensen met een lager inkomen en lagere opleiding hebben vaker te maken met gezondheidsproblemen, maar maken paradoxaal genoeg minder gebruik van zorgdiensten. Factoren als beperkte gezondheidsvaardigheden, taalbarrières en gebrek aan vertrouwen in zorgverleners spelen hierin een rol.

Aan de andere kant profiteren hoogopgeleiden met hogere inkomens van betere gezondheidsresultaten. Zij hebben doorgaans meer kennis van het zorgsysteem, weten hoe ze specialistische hulp moeten aanvragen en beschikken over financiële middelen om aanvullende zorg te bekostigen. Hierdoor ontstaat een vicieuze cirkel: de kloof tussen arm en rijk, en laag- en hoogopgeleid, wordt steeds groter. Er ontstaan daarom specifieke uitdagingen in de overgangszorg. De overgang (menopauze) is een levensfase die veel vrouwen doormaken, maar de mate van toegang tot passende zorg verschilt sterk. Overgangszorg omvat medische begeleiding, psychologische ondersteuning en leefstijladvies. Deze zorg is essentieel om klachten zoals opvliegers, stemmingswisselingen, en verhoogde risico’s op osteoporose en hart- en vaatziekten te beheersen.

Laagopgeleide vrouwen en vrouwen met een lager inkomen ondervinden vaak een gebrek aan kennis over overgangsklachten en mogelijke behandelingen. Daarnaast hebben ze minder toegang tot gespecialiseerde overgangsconsulenten. Ook speelt mee dat ze belemmeringen kennen om tijd vrij te maken voor medische afspraken vanwege werk- of zorgtaken. Hoogopgeleide vrouwen daarentegen weten sneller de toegang te vinden tot specialistische zorg. Ze zijn beter geïnformeerd over behandelingsmogelijkheden zoals hormoontherapie. Daarnaast kunnen ze gemakkelijker investeren in complementaire zorg, zoals voedingsadvies en coaching.

Andere mogelijke oorzaken

Oorzaken van de ongelijkheid liggen bijvoorbeeld ook op het gebied van informatie en bewustzijn. Hoogopgeleide vrouwen hebben vaker toegang tot betrouwbare informatie over gezondheid en de overgang. Laagopgeleide vrouwen missen deze kennis, wat leidt tot onder-diagnose en onbehandelde klachten. Daarnaast bestaan er financiële drempels. Hoewel basiszorg wordt vergoed, vallen veel overgangszorgdiensten onder aanvullende pakketten of particuliere zorg. Hierdoor zijn ze minder toegankelijk voor lagere inkomensgroepen. Verder spelen culturele en sociale factoren een grote rol. In sommige culturen wordt de overgang als taboe beschouwd. Dit belemmert het aangaan van een open gesprek en het zoeken van hulp, vooral bij groepen met lagere sociaaleconomische status. Als laatste ligt er een uitdaging in de zorgstructuur. De eerstelijnszorg is vaak onvoldoende uitgerust om overgangszorg te bieden. Hoogopgeleiden weten eerder de weg naar gespecialiseerde klinieken en overgang-experts te vinden, terwijl anderen achterblijven.

De gevolgen van deze ongelijkheid zijn verstrekkend. Onbehandelde overgangsklachten kunnen leiden tot verminderde arbeidsparticipatie, vooral bij laagopgeleide vrouwen in fysiek zware beroepen. Ook verhoogde zorgkosten op de lange termijn vanwege overgangsklachten en daaraan gerelateerde risico’s zoals hart-en vaatziekten, osteoporose, borstkanker en Diabetes Mellitus zie je eerder bij laagopgeleide vrouwen. Verder worden bij laagopgeleide vrouwen meer psychosociale problemen, waaronder depressie en angststoornissen gemeld.

Er zijn ook een aantal oplossingen te bedenken:

  1. Verbeteren van gezondheidsvaardigheden: Toegankelijke voorlichting op maat, bijvoorbeeld via huisartsenpraktijken en gemeenschapscentra, kan de kennis over overgangszorg vergroten.
  2. Structurele integratie van overgangszorg: Overgangszorg moet een vast onderdeel worden van de eerstelijnszorg en het basispakket, zodat iedereen er eenvoudig toegang toe heeft.
  3. Financiële toegankelijkheid: Vergoedingen voor essentiële overgangszorg moeten worden uitgebreid binnen de basisverzekering om financiële barrières te verminderen.
  4. Cultureel sensitieve zorg: Zorgverleners moeten getraind worden in culturele sensitiviteit, zodat taboes bespreekbaar worden gemaakt en vrouwen van diverse achtergronden passende zorg ontvangen.
  5. Werkgeversbetrokkenheid: Werkgevers spelen een belangrijke rol door beleid te ontwikkelen dat rekening houdt met de overgang, zoals flexibele werktijden en voorlichtingsprogramma’s.

Conclusie

De kloof in toegang tot gezondheidszorg tussen arm en rijk en laag- en hoogopgeleid is een hardnekkig probleem dat vraagt om gerichte actie. In de context van overgangszorg komt deze ongelijkheid pijnlijk naar voren. Het verkleinen van deze kloof vereist een integrale aanpak, waarin voorlichting, financiële ondersteuning, culturele sensitiviteit en structurele veranderingen binnen de zorg centraal staan. Alleen door gezamenlijke inspanningen kunnen we zorgen voor gelijke kansen op een gezonde en vitale levensfase voor alle vrouwen, ongeacht hun sociaaleconomische achtergrond.

Ook interessant voor jou

Reviews

Omdat ik al 15 jaar erg beroerd ben van evenwichtsstoornissen die mij heel erg beperken, kon ik de hormonale klachten er niet goed bij hebben. Ik merkte bijvoorbeeld dat ik steeds slechter ging slapen, mijn beperkingen die ik al had werden erger, ik kreeg opvliegers, had het continu heel erg warm, kreeg last van menstruaties die of heel zware bloedingen gaven of wegbleven, en ik had last van heel schrikkerig gevoel: te veel om hier allemaal te noemen.
Met Mirelle heb ik alles in kaart gebracht. Ze luisterde zo goed en het was zo’n fijn gesprek. Ze is enorm begripvol en heel kundig. Er werd van alles duidelijk over hormonen. Samen met Mirelle durf ik het traject met hormoontherapie in, waarin zij ook rekening houdt wat het beste past bij mijn persoonlijke situatie. Ik merk nu nog niet veel verbetering, maar het schrikkerige gevoel is al wel helemaal verdwenen en dat is ook al iets. We hebben daarna  veel contact gehad met elkaar. Ook dit verliep weer heel begripvol en kundig. We kijken het nog even aan en tijdens het volgende consult gaan we kijken of we nog iets moeten veranderen. Ik sta nog maar aan het begin van de dosissen. Kortom, ik voel me heel erg gesteund en geholpen door Mirelle op een heel vriendelijke en erg kundige manier.

- Esther

Een aantal maanden geleden kwam ik bij Mirelle terecht vanwege mijn jarenlange, steeds erger wordende PMS-klachten die mijn dagelijkse functioneren volledig verstoorden. Ik was voortdurend sacherijnig, verdrietig, en neigde naar depressiviteit. Ook mijn concentratie was volledig verdwenen, waardoor ik me niet meer op mijn schrijfwerk kon focussen. Ik had het gevoel mezelf volledig kwijt te zijn.

Tijdens ons eerste gesprek stelde Mirelle al snel vast dat ik waarschijnlijk middenin de perimenopauze zat en vroeg hoe ik tegenover hormoontherapie stond. Ondanks haar zorgvuldige uitleg vond ik de stap naar hormoontherapie groot, wat ze volledig begreep. Ze moedigde me aan om er rustig over na te denken en maakte duidelijk dat ik altijd bij haar terecht kon, mocht ik van gedachten veranderen of behoefte hebben aan ander advies. Het was al enorm fijn om me zo gehoord te voelen, na eerdere negatieve ervaringen met huisarts en gynaecoloog.

Na enkele maanden waarin mijn klachten alleen maar erger werden, besloot ik opnieuw een afspraak te maken. Mirelle nam wederom uitgebreid de tijd om naar me te luisteren, de werking van hormoontherapie uit te leggen en advies te geven. Ze dacht dat ik veel baat zou hebben bij HRT, en ze had helemaal gelijk.

Al in de eerste week merkte ik het verschil: ik was vrolijker, had meer rust in mijn hoofd en voelde me stukken beter. Hoewel ik het aanvankelijk nauwelijks durfde te geloven, bleef mijn positieve gevoel ook in de weken daarna aanhouden. Inmiddels gebruik ik nu acht weken HRT en ik heb me geen dag meer zo ellendig gevoeld. Ik kan me weer concentreren op mijn schrijfwerk, heb weer energie (ik heb me zelfs na jaren weer ingeschreven bij de sportschool!), en ik voel me goed. Wat een verademing!

Ook nu blijft Mirelle realistisch en biedt ze nazorg indien nodig. De hormonen in een vrouwenlichaam blijven veranderen, en daarom is het belangrijk om vinger aan de pols te houden. Mocht ik in de toekomst vragen hebben, kan ik weer bij Mirelle terecht.

Ik ben ontzettend blij met haar persoonlijke en deskundige aanpak. Als je een vrouw bent die worstelt met symptomen van de (peri)menopauze en twijfelt om een afspraak te maken, kan ik het je echt aanraden. De zorg en expertise van Mirelle kunnen een wereld van verschil maken.

– Angelique (45), moeder van twee pubers, werkt als fulltime schrijfster

- Angelique

Ik kwam als 50-jarige na het stoppen van anticonceptie abrupt in de menopauze. Binnen een week kampte ik met continue opvliegers, gewrichtspijnen, totaal verlies van libido. Ik was altijd een goede slaper, maar nu werd ik 20x per nacht badend in het zweet wakker. Drukke en uitdagende baan, dynamisch gezinsleven en uitgebreid sociaal leven, alles stond op de helling. Ik kon amper functioneren, wist soms niet waar ik mee bezig was en voelde me totaal uitgeput na een tijdje. Wat een ongelooflijke impact kan de menopauze hebben op het leven van een carrièrevrouw! Met leefstijladviezen van Mirelle zoals minder koffie, geen alcohol, gebruik van supplementen, meditatie, meer rust nemen verbeterde mijn situatie enigszins. Mijn oma had tot haar dood op 93 jaar last van menopauze, mijn moeder nu 75 jaar heeft het ook nog steeds heel erg. Sinds een aantal maanden op advies van Mirelle ben ik begonnen met een klein snufje hormonen (via de huisarts op recept). Ik voel me weer een nieuw mens! Al met al een periode waarin ik mezelf opnieuw heb moeten uitvinden. Maar nu weer helemaal blij met mezelf (en mijn gezin ook…). Bedankt!

- Bianca

Start alvast thuis
met de gratis tips!

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.