Meld je nu aan voor de opleiding Overgangsconsulent!


Ben jij geïnteresseerd in de gezondheid van vrouwen en wil je hen graag helpen tijdens een belangrijke fase in hun leven? Dan is de opleiding Overgangsconsulent misschien iets voor jou. In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden van de opleiding en de toelatingseisen. 

De overgangsconsulent

Veel vrouwen melden zich met klachten bij de huisarts, arbo-arts of fysiotherapeut. Sommige klachten wijzen heel duidelijk naar de overgang, maar sommige klachten doen dit minder. De vrouwen kunnen worden doorverwezen naar de overgangsconsulent. Deze is specifiek opgeleid in alle aspecten van de overgang en behandelingsmogelijkheden. De overgangsconsulent informeert, luistert, adviseert en ondersteunt vrouwen en leert hen begrijpen wat er met hun lichaam gebeurt. Herken jij jezelf in deze zorgprofessional? Dan is de opleiding Overgangsconsulent iets voor jou! 

Dit ga je leren

In totaal bestaat de opleiding Overgangsconsulent uit 25 bijeenkomsten. Je hebt eens in de 2 à 3 weken les en de studiebelasting bedraagt 8-10 uur per week, exclusief de bijeenkomsten. De opleiding is ingedeeld in tien medische en vakinhoudelijke modules:

  1. Hormonen en cyclus van de vrouw 
  2. Gezondheid van vrouwen in de overgang 
  3. Verstoorde of vervroegde overgang 
  4. Reguliere en complementaire behandelmethoden 
  5. Coaching van de vrouw in de overgang
  6. Preventie en zelfmanagement 
  7. Praktijkvoering en ondernemerschap 
  8. Bewaken van kwaliteit in de praktijk 
  9. Methodiek en systematiek
  10. Studievordering en begeleiding 

Daarnaast loop je gedurende de opleiding stage in de praktijk van een overgangsconsulent, waar je aanwezig bent bij diverse consulten en zelf consulten onder begeleiding verzorgt. 

Mogelijkheden

De opleiding Overgangsconsulent wordt als enige opleiding door de DMS (Dutch Menopause Society) en de NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie) gesteund en erkend. Als overgangsconsulent werk je in de eerste lijn en heb je direct invloed op de gezondheid van vrouwen. Je kunt als overgangsconsulent aan de slag in een ziekenhuis of kliniek, maar ook als zelfstandige consultant of coach. 

Toelating

Niet iedereen kan zomaar starten met de opleiding. Hiervoor is het noodzakelijk om te beschikken over:

  • een diploma Verpleegkunde: hbo-v, mbo-v of in-service, of 
  • een diploma Verloskunde of Fysiotherapie 
  • (bij voorkeur) actieve BIG-registratie. Let op! De opleiding leidt niet op tot herregistratie.
  • minimaal 2 jaar relevante werkervaring 
  • affiniteit met de patiëntencategorie 

Daarnaast is relevante basiskennis van anatomie en fysiologie een pré. 

Praktische informatie

De opleiding Overgangsconsulent wordt gegeven aan de Breederode Hogeschool in Rotterdam en start op 25 september 2023. De kosten bedragen €5.750,- exclusief literatuurkosten. Houd de website van Breederode Hogeschool in de gaten voor de informatiebijeenkomsten de komende weken. Heb je nog vragen of wil je meer informatie over de opleiding Overgangsconsulent? Neem dan gerust contact op! 

Reviews

Voordat ik bij Mirelle kwam, dacht ik dat ik leed aan geheugenverlies en had ik veel kleine onduidelijke klachten zoals concentratieproblemen, een droge huid en tintelingen in handen en voeten. Het geheugenprobleem baarde me het meeste zorgen. De neuroloog heeft na uitgebreid onderzoek geconcludeerd dat ik een burn-out had, maar ik wist dat dat niet klopte. Ik ontdekte dat ik, een paar dagen voordat ik ongesteld werd, emotioneel en prikkelbaar was, en dat mijn concentratie ook in periodes in de maand slechter was. Zo kwam ik erachter dat het iets te maken had met mijn veranderende en duidelijk korter wordende cyclus. Vroeger was mijn cyclus stipt 28 dagen en nu schommelde deze tussen de 23 en 26 dagen: iets korter en het vloeien duurde ook iets korter dan 10 jaar geleden. Een klein subtiel verschil. Ik ben op zoek gegaan naar antwoorden. Mijn nicht vertelde dat ze hormoontherapie had via een overgangsconsulente en dat ben ik ook maar gaan proberen. Nu weet ik dat ik in de pre-overgang zit. Ik ben niet gek aan het worden, ben niet overwerkt en zit ook niet in een burn-out. Ik hou nu rekening met de dagen dat ik overprikkeld ben. Met de hormoontherapie ben ik ook de bovengenoemde symptomen kwijt.

- Najia (44), moeder van 2 basisschoolkinderen, werkt 40 uur per week

Ik ben blij dat ik na jaren worstelen Mirelle heb gevonden. Een luisterend oor, persoonlijke aandacht en een concrete aanpak van mijn overgangsklachten. Iedere vrouw in de overgang verdient dit.

- Anoniem

Start alvast thuis
met de gratis tips!

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.