Zorgeloos de zomer door


Heerlijk, die zomer! Tenminste… Als je in de overgang bent, kunnen de warme temperaturen in de zomermaanden erg vervelend zijn. Het kan bijvoorbeeld leiden tot meer opvliegers en nachtelijk transpireren. De tips in dit artikel kunnen je helpen om de zomer comfortabel door te komen. 

Warm weer

De overgang zorgt ervoor dat je lichaam moeite heeft met het regelen van de temperatuur. Het hormoon oestrogeen ontregelt als het ware je temperatuurcentrum, waardoor je innerlijke thermostaat in de war raakt. Je lichaam is minder goed in staat om het verschil tussen warm en koud te registreren. Zomerse temperaturen kunnen hierdoor een reactie in je lichaam ontketenen. Je bloedvaten gaan openstaan en je krijgt het warm. Om je temperatuur weer op peil te krijgen, ga je hevig transpireren zodat je weer afkoelt. Dit leidt tot opvliegers en nachtelijk transpireren. 

Voedingsmiddelen

Overigens zijn het niet alleen de zomerse temperaturen die ervoor zorgen dat je meer overgangsklachten ervaart. Ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen symptomen uitlokken. Denk bijvoorbeeld aan pittig voedsel en cafeïne. In de zomer zijn er daarnaast nog een aantal ‘zomerse’ voedingsmiddelen die tot klachten kunnen leiden. Dat schijfje citroen in je cola op het terras, bijvoorbeeld. Of versgeperst sinaasappelsap bij je ontbijt. Overgevoeligheid voor zure citrusvruchten kan tot opvliegers leiden. Ook uitgebreid barbecueën, waarbij je verschillende gerechten in etappes eet en lang natafelt, kan de klachten verergeren. Wel is het belangrijk om te weten dat niet iedereen hetzelfde reageert op voeding. Daarom kun je het beste bijhouden voor welke voedingsmiddelen jij het meest gevoelig bent. Het is een kwestie van proberen en leren. 

Maar er is meer

Opvliegers (en andere overgangsklachten) zijn helaas niet te voorkomen, maar het is wel mogelijk om ze te verminderen. Eet bijvoorbeeld voldoende peulvruchten, knoflook, ui en appel. Deze bevatten fyto-oestrogeen, wat opvliegers vermindert. Daarnaast zijn er in de zomer nog een aantal andere dingen die je kunt doen.

  • In de zomer is een koele slaapkamer belangrijk. Een ventilator op je slaapkamer is geen overbodige luxe. Ook kun je koelelementen in je bed leggen en slapen onder beddengoed van katoen of bamboe. Deze stoffen houden je lichaam ’s nachts lekker koel. 
  • Ook op het gebied van kleding kun je het beste kiezen voor stoffen als katoen en bamboe. Daarnaast is het slim om losse kleding in laagjes te dragen die je snel uit kunt trekken wanneer je het warm krijgt. Bovendien kun je het beste lichte kleuren dragen die warmte afstoten. 
  • Stress is een grote trigger voor opvliegers. Hoewel je zou verwachten dat je in de zomer lekker ontspannen bent, valt dit vaak tegen. Wat dacht je van de vakantiestress? Of ineens drie opstandige pubers in huis die niet naar school hoeven? Door stress maken je bijnieren meer cortisol en daardoor minder oestrogeen aan, en dat in een periode van het leven waarin het oestrogeen toch al afneemt of juist is gestopt. Zorg daarom voor voldoende ontspanning en genoeg rustmomenten. 

Advies

Wat voor de één werkt, heeft bij de ander misschien geen effect. Iedere vrouw ervaart de overgang anders. Een overgangsconsulente kan je daarom helpen. Je krijgt adviezen over supplementen, hormonen en leefstijl, passend bij jouw leven en wat jij belangrijk vindt. Neem contact op en ontdek wat mogelijk is. 

Reviews

Voordat ik bij Mirelle kwam, dacht ik dat ik leed aan geheugenverlies en had ik veel kleine onduidelijke klachten zoals concentratieproblemen, een droge huid en tintelingen in handen en voeten. Het geheugenprobleem baarde me het meeste zorgen. De neuroloog heeft na uitgebreid onderzoek geconcludeerd dat ik een burn-out had, maar ik wist dat dat niet klopte. Ik ontdekte dat ik, een paar dagen voordat ik ongesteld werd, emotioneel en prikkelbaar was, en dat mijn concentratie ook in periodes in de maand slechter was. Zo kwam ik erachter dat het iets te maken had met mijn veranderende en duidelijk korter wordende cyclus. Vroeger was mijn cyclus stipt 28 dagen en nu schommelde deze tussen de 23 en 26 dagen: iets korter en het vloeien duurde ook iets korter dan 10 jaar geleden. Een klein subtiel verschil. Ik ben op zoek gegaan naar antwoorden. Mijn nicht vertelde dat ze hormoontherapie had via een overgangsconsulente en dat ben ik ook maar gaan proberen. Nu weet ik dat ik in de pre-overgang zit. Ik ben niet gek aan het worden, ben niet overwerkt en zit ook niet in een burn-out. Ik hou nu rekening met de dagen dat ik overprikkeld ben. Met de hormoontherapie ben ik ook de bovengenoemde symptomen kwijt.

- Najia (44), moeder van 2 basisschoolkinderen, werkt 40 uur per week

Ik ben blij dat ik na jaren worstelen Mirelle heb gevonden. Een luisterend oor, persoonlijke aandacht en een concrete aanpak van mijn overgangsklachten. Iedere vrouw in de overgang verdient dit.

- Anoniem

Start alvast thuis
met de gratis tips!

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.