5 vragen (en antwoorden) over werknemers in de overgang


Dat vrouwen op een zekere leeftijd in de overgang komen, is algemeen bekend. Maar wat hebt u daar als werkgever mee te maken? Dat is toch gewoon hun eigen zaak? Daar hoeven hun werkzaamheden toch niet onder te lijden? Dat zou u misschien denken, maar onderzoek heeft uitgewezen dat overgangsklachten nogal eens invloed hebben op het werk van vrouwen in de menopauze. Toch zou dat niet hoeven, want er is in veel gevallen wat aan te doen. En daar kunt u als werkgever uw steentje aan bijdragen.

overgang

Vraag 1: Over wat voor klachten hebben we het?

Geen vrouw is hetzelfde en dat geldt ook voor (de duur en de intensiteit van) haar klachten. Opvliegers, slecht slapen, stemmingswisselingen en concentratieproblemen spelen in ieder geval wel vaak een rol. Ook kan er sprake zijn van spier- en gewrichtsklachten en soms zelfs hart- en vaatklachten.

Vraag 2: Wat voor invloed heeft dat op de werkzaamheden?

De klachten kunnen leiden tot een lagere productiviteit, maar ook tot minder werkplezier. Veel vrouwen ervaren door deze klachten flinke beperkingen op de werkvloer. Ze zijn moe door slaapgebrek, kunnen zich slecht concentreren of voelen zich depressief. Omdat er nog steeds een taboe op het onderwerp ‘overgang’ ligt, wordt er vaak niet over gesproken, maar de klachten kunnen een behoorlijke impact hebben. Soms zelfs zó erg dat het leidt tot (mogelijk langdurig) verzuim.

Vraag 3: Hoeveel procent van de vrouwen heeft last van de overgang?

Een samenwerking van TNO en CBS heeft uitgewezen dat ruim de helft van de vrouwen met overgangsklachten weleens hinder ervaart op haar werk. Ongeveer één op de drie vrouwen vindt dat ze minder goed functioneert door bijvoorbeeld pijnklachten, vermoeidheid of concentratieproblemen. Opvliegers, stemmingswisselingen en doorlekken kunnen voor ongemakkelijke situaties op het werk zorgen. Meer dan de helft van de werkende vrouwen in de overgang zou blij zijn met meer begrip en ondersteuning. Toch lijkt het een onderwerp dat slecht bespreekbaar is.

Vraag 4: Wat kan ik daar als werkgever aan veranderen?

Zorg in ieder geval voor een veilige omgeving waar één en ander bespreekbaar kan worden gemaakt. Het tonen van begrip en de klachten serieus nemen, is al een eerste stap in de goede richting. Daarnaast is informatie erg belangrijk. Vrouwen zijn zelf ook vaak in de veronderstelling dat ‘het er nu eenmaal bij hoort’, terwijl er in veel gevallen iets gedaan kan worden om de klachten meer dragelijk te maken. Als overgangsconsulent bied ik een pakket aan wat bestaat uit verschillende activiteiten:

  • Presentaties voor leidinggevenden en medewerkers HR: tijdens de presentatie wordt informatie gegeven om klachten betreffende de overgang te kunnen signaleren of hierover met de vrouw in gesprek te gaan.
  • Workshops voor vrouwen met klachten en/of interesse in deze fase van het leven van een vrouw. Daarbij wordt er ruim aandacht besteed aan leefstijl en wat de vrouw zelf kan doen om de klachten te verminderen. Vrouwen laten begrijpen wat er in hun lichaam gebeurt, is vaak al de helft van de oplossing.
  • Individuele consulten op locatie voor vrouwen met klachten.

Vraag 5: Zijn er nog meer zaken waarin ik deze vrouwen tegemoet kan komen?

Overleg samen met hen waaraan ze behoefte hebben. Het aanbieden van flexibele werktijden kan helpen om de werklast aan te passen aan het energieniveau en de symptomen. Wellicht kan de kantoortemperatuur worden aangepast met een ventilator of airconditioning. Soms maken kleine aanpassingen en een stukje begrip al een wereld van verschil.

Meer informatie

Heeft u zelf behoefte aan meer informatie? Als overgangsconsulent kan ik u adviseren over supplementen en leefstijl. Omdat ik ben aangesloten bij de VVOC, worden mijn consulten meestal (deels) vergoed als u aanvullend verzekerd bent. Vraag het voor alle zekerheid even na bij uw zorgverzekeraar. De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw, maar u hoeft alle bijkomende klachten niet voor lief te nemen. Er is veel aan te doen. Gun uzelf die begeleiding om deze periode op een fijne manier door te komen!

Ook interessant voor jou

Reviews

Voordat ik bij Mirelle kwam, dacht ik dat ik leed aan geheugenverlies en had ik veel kleine onduidelijke klachten zoals concentratieproblemen, een droge huid en tintelingen in handen en voeten. Het geheugenprobleem baarde me het meeste zorgen. De neuroloog heeft na uitgebreid onderzoek geconcludeerd dat ik een burn-out had, maar ik wist dat dat niet klopte. Ik ontdekte dat ik, een paar dagen voordat ik ongesteld werd, emotioneel en prikkelbaar was, en dat mijn concentratie ook in periodes in de maand slechter was. Zo kwam ik erachter dat het iets te maken had met mijn veranderende en duidelijk korter wordende cyclus. Vroeger was mijn cyclus stipt 28 dagen en nu schommelde deze tussen de 23 en 26 dagen: iets korter en het vloeien duurde ook iets korter dan 10 jaar geleden. Een klein subtiel verschil. Ik ben op zoek gegaan naar antwoorden. Mijn nicht vertelde dat ze hormoontherapie had via een overgangsconsulente en dat ben ik ook maar gaan proberen. Nu weet ik dat ik in de pre-overgang zit. Ik ben niet gek aan het worden, ben niet overwerkt en zit ook niet in een burn-out. Ik hou nu rekening met de dagen dat ik overprikkeld ben. Met de hormoontherapie ben ik ook de bovengenoemde symptomen kwijt.

- Najia (44), moeder van 2 basisschoolkinderen, werkt 40 uur per week

Ik ben blij dat ik na jaren worstelen Mirelle heb gevonden. Een luisterend oor, persoonlijke aandacht en een concrete aanpak van mijn overgangsklachten. Iedere vrouw in de overgang verdient dit.

- Anoniem

Start alvast thuis
met de gratis tips!

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.