5 vragen (en antwoorden) over werknemers in de overgang
Dat vrouwen op een zekere leeftijd in de overgang komen, is algemeen bekend. Maar wat hebt u daar als werkgever mee te maken? Dat is toch gewoon hun eigen zaak? Daar hoeven hun werkzaamheden toch niet onder te lijden? Dat zou u misschien denken, maar onderzoek heeft uitgewezen dat overgangsklachten nogal eens invloed hebben op het werk van vrouwen in de menopauze. Toch zou dat niet hoeven, want er is in veel gevallen wat aan te doen. En daar kunt u als werkgever uw steentje aan bijdragen.
Vraag 1: Over wat voor klachten hebben we het?
Geen vrouw is hetzelfde en dat geldt ook voor (de duur en de intensiteit van) haar klachten. Opvliegers, slecht slapen, stemmingswisselingen en concentratieproblemen spelen in ieder geval wel vaak een rol. Ook kan er sprake zijn van spier- en gewrichtsklachten en soms zelfs hart- en vaatklachten.
Vraag 2: Wat voor invloed heeft dat op de werkzaamheden?
De klachten kunnen leiden tot een lagere productiviteit, maar ook tot minder werkplezier. Veel vrouwen ervaren door deze klachten flinke beperkingen op de werkvloer. Ze zijn moe door slaapgebrek, kunnen zich slecht concentreren of voelen zich depressief. Omdat er nog steeds een taboe op het onderwerp ‘overgang’ ligt, wordt er vaak niet over gesproken, maar de klachten kunnen een behoorlijke impact hebben. Soms zelfs zó erg dat het leidt tot (mogelijk langdurig) verzuim.
Vraag 3: Hoeveel procent van de vrouwen heeft last van de overgang?
Een samenwerking van TNO en CBS heeft uitgewezen dat ruim de helft van de vrouwen met overgangsklachten weleens hinder ervaart op haar werk. Ongeveer één op de drie vrouwen vindt dat ze minder goed functioneert door bijvoorbeeld pijnklachten, vermoeidheid of concentratieproblemen. Opvliegers, stemmingswisselingen en doorlekken kunnen voor ongemakkelijke situaties op het werk zorgen. Meer dan de helft van de werkende vrouwen in de overgang zou blij zijn met meer begrip en ondersteuning. Toch lijkt het een onderwerp dat slecht bespreekbaar is.
Vraag 4: Wat kan ik daar als werkgever aan veranderen?
Zorg in ieder geval voor een veilige omgeving waar één en ander bespreekbaar kan worden gemaakt. Het tonen van begrip en de klachten serieus nemen, is al een eerste stap in de goede richting. Daarnaast is informatie erg belangrijk. Vrouwen zijn zelf ook vaak in de veronderstelling dat ‘het er nu eenmaal bij hoort’, terwijl er in veel gevallen iets gedaan kan worden om de klachten meer dragelijk te maken. Als overgangsconsulent bied ik een pakket aan wat bestaat uit verschillende activiteiten:
- Presentaties voor leidinggevenden en medewerkers HR: tijdens de presentatie wordt informatie gegeven om klachten betreffende de overgang te kunnen signaleren of hierover met de vrouw in gesprek te gaan.
- Workshops voor vrouwen met klachten en/of interesse in deze fase van het leven van een vrouw. Daarbij wordt er ruim aandacht besteed aan leefstijl en wat de vrouw zelf kan doen om de klachten te verminderen. Vrouwen laten begrijpen wat er in hun lichaam gebeurt, is vaak al de helft van de oplossing.
- Individuele consulten op locatie voor vrouwen met klachten.
Vraag 5: Zijn er nog meer zaken waarin ik deze vrouwen tegemoet kan komen?
Overleg samen met hen waaraan ze behoefte hebben. Het aanbieden van flexibele werktijden kan helpen om de werklast aan te passen aan het energieniveau en de symptomen. Wellicht kan de kantoortemperatuur worden aangepast met een ventilator of airconditioning. Soms maken kleine aanpassingen en een stukje begrip al een wereld van verschil.
Meer informatie
Heeft u zelf behoefte aan meer informatie? Als overgangsconsulent kan ik u adviseren over supplementen en leefstijl. Omdat ik ben aangesloten bij de VVOC, worden mijn consulten meestal (deels) vergoed als u aanvullend verzekerd bent. Vraag het voor alle zekerheid even na bij uw zorgverzekeraar. De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw, maar u hoeft alle bijkomende klachten niet voor lief te nemen. Er is veel aan te doen. Gun uzelf die begeleiding om deze periode op een fijne manier door te komen!