ADHD en de overgang: een interessante combinatie


Lang werd gedacht dat ADHD voornamelijk bij jongens en mannen voorkomt. Het tegendeel is echter waar: het komt net zo vaak bij meisjes en vrouwen voor. Omdat zij echter heel ander gedrag dan jongens en mannen laten zien, wordt het alleen vaak pas veel later ontdekt. Soms pas tijdens de overgang.

ADHD

Kenmerken ADHD

ADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Alhoewel ADHD met veel verschillende klachten gepaard kan gaan, zijn er op hoofdlijnen drie kenmerken te onderscheiden:

  • aandachtsproblemen
  • hyperactief gedrag
  • impulsief gedrag

Jongens versus meisjes

Het vaak fysiek drukke en regels overschrijdende gedrag van jongens wordt meestal al snel geassocieerd met ADHD. In tegenstelling tot dezelfde stoornis bij meisjes die zich meer uit in veel kletsen, concentratieproblemen, onoplettendheid en dagdromerij. De diagnose wordt daarom bij hen vaak gemist of pas op veel latere leeftijd gesteld.

Vroege diagnose kan veel leed voorkomen

Dat de diagnose vaak gemist wordt, is erg jammer, omdat je als meisje en vrouw met ADHD bij het opgroeien met een extra belemmering kan worden geconfronteerd: hormoonschommelingen. Deze kunnen zorgen voor meer depressieve gevoelens en stemmingswisselingen. Dat zie je dan ook vooral rond de menstruatie, na een bevalling en na de overgang. Als er dan al een diagnose had gelegen, had er mogelijk veel leed voorkomen kunnen worden.

Dopaminetekort

De oorzaak dat hormoonschommelingen bij ADHD zulke heftige gevolgen kunnen hebben, moet gezocht worden in het feit dat je met deze aandoening een tekort aan dopamine hebt. Dopamine is een stofje dat bij het beloningssysteem van je hersenen hoort. Het zorgt ervoor dat je je tevreden en beloond voelt. Rond je menstruatie, na een bevalling en na de overgang neemt de hoeveelheid oestrogeen, dat onder meer de functie van dopamine versterkt, in je lichaam af. Met andere woorden: bij het dalen van je oestrogeenspiegel wordt het dopaminetekort bij meisjes en vrouwen met deze aandoening nog groter. Met alle gevolgen van dien.

Geen aanstellerij

Maar waar de hormoonhuishouding na een menstruatie of bevalling wel weer in balans komt, herstelt de oestrogeenspiegel zich na de overgang niet meer. Dan val je als het ware om. Dat is beslist geen aanstellerij en het zit ook niet tussen je oren. Nee, je hebt daadwerkelijk goede hulp en begeleiding nodig.

Geef jezelf dat cadeau

In mijn praktijk kom ik regelmatig vrouwen tegen die pas na de overgang de diagnose ADHD kregen. Wat is het fijn om deze signalen te herkennen en een goede begeleiding te mogen geven. Bijvoorbeeld met behulp van hormoontherapie. Herken jij jezelf in dit verhaal? Vraag dan hulp of advies bij je huisarts of maak een afspraak met mij. Dat is misschien wel het waardevolste cadeau wat je jezelf kunt geven.

Ook interessant voor jou

Reviews

Voordat ik bij Mirelle kwam, dacht ik dat ik leed aan geheugenverlies en had ik veel kleine onduidelijke klachten zoals concentratieproblemen, een droge huid en tintelingen in handen en voeten. Het geheugenprobleem baarde me het meeste zorgen. De neuroloog heeft na uitgebreid onderzoek geconcludeerd dat ik een burn-out had, maar ik wist dat dat niet klopte. Ik ontdekte dat ik, een paar dagen voordat ik ongesteld werd, emotioneel en prikkelbaar was, en dat mijn concentratie ook in periodes in de maand slechter was. Zo kwam ik erachter dat het iets te maken had met mijn veranderende en duidelijk korter wordende cyclus. Vroeger was mijn cyclus stipt 28 dagen en nu schommelde deze tussen de 23 en 26 dagen: iets korter en het vloeien duurde ook iets korter dan 10 jaar geleden. Een klein subtiel verschil. Ik ben op zoek gegaan naar antwoorden. Mijn nicht vertelde dat ze hormoontherapie had via een overgangsconsulente en dat ben ik ook maar gaan proberen. Nu weet ik dat ik in de pre-overgang zit. Ik ben niet gek aan het worden, ben niet overwerkt en zit ook niet in een burn-out. Ik hou nu rekening met de dagen dat ik overprikkeld ben. Met de hormoontherapie ben ik ook de bovengenoemde symptomen kwijt.

- Najia (44), moeder van 2 basisschoolkinderen, werkt 40 uur per week

Ik ben blij dat ik na jaren worstelen Mirelle heb gevonden. Een luisterend oor, persoonlijke aandacht en een concrete aanpak van mijn overgangsklachten. Iedere vrouw in de overgang verdient dit.

- Anoniem

Start alvast thuis
met de gratis tips!

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.