ADHD en de overgang: een interessante combinatie
Lang werd gedacht dat ADHD voornamelijk bij jongens en mannen voorkomt. Het tegendeel is echter waar: het komt net zo vaak bij meisjes en vrouwen voor. Omdat zij echter heel ander gedrag dan jongens en mannen laten zien, wordt het alleen vaak pas veel later ontdekt. Soms pas tijdens de overgang.
Kenmerken ADHD
ADHD is de afkorting van Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Alhoewel ADHD met veel verschillende klachten gepaard kan gaan, zijn er op hoofdlijnen drie kenmerken te onderscheiden:
- aandachtsproblemen
- hyperactief gedrag
- impulsief gedrag
Jongens versus meisjes
Het vaak fysiek drukke en regels overschrijdende gedrag van jongens wordt meestal al snel geassocieerd met ADHD. In tegenstelling tot dezelfde stoornis bij meisjes die zich meer uit in veel kletsen, concentratieproblemen, onoplettendheid en dagdromerij. De diagnose wordt daarom bij hen vaak gemist of pas op veel latere leeftijd gesteld.
Vroege diagnose kan veel leed voorkomen
Dat de diagnose vaak gemist wordt, is erg jammer, omdat je als meisje en vrouw met ADHD bij het opgroeien met een extra belemmering kan worden geconfronteerd: hormoonschommelingen. Deze kunnen zorgen voor meer depressieve gevoelens en stemmingswisselingen. Dat zie je dan ook vooral rond de menstruatie, na een bevalling en na de overgang. Als er dan al een diagnose had gelegen, had er mogelijk veel leed voorkomen kunnen worden.
Dopaminetekort
De oorzaak dat hormoonschommelingen bij ADHD zulke heftige gevolgen kunnen hebben, moet gezocht worden in het feit dat je met deze aandoening een tekort aan dopamine hebt. Dopamine is een stofje dat bij het beloningssysteem van je hersenen hoort. Het zorgt ervoor dat je je tevreden en beloond voelt. Rond je menstruatie, na een bevalling en na de overgang neemt de hoeveelheid oestrogeen, dat onder meer de functie van dopamine versterkt, in je lichaam af. Met andere woorden: bij het dalen van je oestrogeenspiegel wordt het dopaminetekort bij meisjes en vrouwen met deze aandoening nog groter. Met alle gevolgen van dien.
Geen aanstellerij
Maar waar de hormoonhuishouding na een menstruatie of bevalling wel weer in balans komt, herstelt de oestrogeenspiegel zich na de overgang niet meer. Dan val je als het ware om. Dat is beslist geen aanstellerij en het zit ook niet tussen je oren. Nee, je hebt daadwerkelijk goede hulp en begeleiding nodig.
Geef jezelf dat cadeau
In mijn praktijk kom ik regelmatig vrouwen tegen die pas na de overgang de diagnose ADHD kregen. Wat is het fijn om deze signalen te herkennen en een goede begeleiding te mogen geven. Bijvoorbeeld met behulp van hormoontherapie. Herken jij jezelf in dit verhaal? Vraag dan hulp of advies bij je huisarts of maak een afspraak met mij. Dat is misschien wel het waardevolste cadeau wat je jezelf kunt geven.