Het belang van ontspanning tijdens de overgang


We moeten er als vrouw allemaal een keertje aan geloven: de overgang. En dat gaat doorgaans niet ongemerkt voorbij: maar liefst 80% van alle vrouwen heeft last van klachten. Bij sommigen is dat zó erg, dat het een grote invloed heeft op hun dagelijks leven en hun functioneren. Met de juiste leefstijladviezen kun je je klachten wel verminderen. Ontspanning is daar een belangrijk onderdeel van.

overgang

Ontspanning van cruciaal belang

Natuurlijk speelt ontspanning in elke levensfase een cruciale rol, maar tijdens de overgang is het extra belangrijk. Stress kan de symptomen van de overgang namelijk verergeren. En stress is iets wat in onze huidige maatschappij vaak van alle kanten op ons afkomt. Denk alleen maar aan al het nieuws en prikkels die via social media op ons afkomen. Daarnaast hebben de meeste vrouwen ook nog eens veel ballen hoog te houden: het gezin, werk, sociale activiteiten, mantelzorg et cetera. Een stukje ontspanning vinden, is dan niet altijd even eenvoudig.

Emotionele achtbaan

Door de veranderde hormoonbalans in je lichaam kun je in een emotionele achtbaan terechtkomen. Huilbuien, depressieve klachten of paniekaanvallen kunnen je zo maar overvallen. Ontspanning helpt bij het handhaven van een evenwichtige emotionele toestand. En het versterkt daarnaast ook nog eens je immuunsysteem, het vermindert het risico op ontstekingen en verbetert de algehele kwaliteit van leven.

Zo kom je de overgang wel door

Je kunt op vele manieren ontspannen en er is dan ook beslist iets te vinden wat bij jou en jouw omstandigheden past:

  • meditatie en mindfulness: dagelijkse oefening kunnen je helpen bij het beheersen van stress en het bevorderen van je emotionele stabiliteit
  • lichaamsbeweging: wist je dat regelmatig wandelen, fietsen of zwemmen kan helpen bij het reguleren van hormonen en het verminderen van opvliegers?
  • gezonde voeding: het eten van veel groente, fruit en volle granen ondersteunt je lichaam tijdens de overgang
  • voldoende slaap: zorg voor een goed geventileerde en prikkelarme slaapkamer en probeer een regelmatig slaapschema aan te houden
  • stressmanagement: leer jezelf technieken aan om je stress te beheersen, zoals ademhalingsoefeningen of houd een dagboek bij om bepaalde patronen te leren herkennen
  • professionele hulp: zoek hulp bij een overgangsconsulent bij jou in de buurt of in het ziekenhuis.

Je hoeft het niet alleen te doen

Als overgangsconsulent kan ik je helpen om jouw klachten te verminderen of onder controle te krijgen. Je hoeft het niet alleen te doen. Gun jezelf dat steuntje in de rug en neem gerust contact met me op.

Ook interessant voor jou

Reviews

Ik kwam als 50-jarige na het stoppen van anticonceptie abrupt in de menopauze. Binnen een week kampte ik met continue opvliegers, gewrichtspijnen, totaal verlies van libido. Ik was altijd een goede slaper, maar nu werd ik 20x per nacht badend in het zweet wakker. Drukke en uitdagende baan, dynamisch gezinsleven en uitgebreid sociaal leven, alles stond op de helling. Ik kon amper functioneren, wist soms niet waar ik mee bezig was en voelde me totaal uitgeput na een tijdje. Wat een ongelooflijke impact kan de menopauze hebben op het leven van een carrièrevrouw! Met leefstijladviezen van Mirelle zoals minder koffie, geen alcohol, gebruik van supplementen, meditatie, meer rust nemen verbeterde mijn situatie enigszins. Mijn oma had tot haar dood op 93 jaar last van menopauze, mijn moeder nu 75 jaar heeft het ook nog steeds heel erg. Sinds een aantal maanden op advies van Mirelle ben ik begonnen met een klein snufje hormonen (via de huisarts op recept). Ik voel me weer een nieuw mens! Al met al een periode waarin ik mezelf opnieuw heb moeten uitvinden. Maar nu weer helemaal blij met mezelf (en mijn gezin ook…). Bedankt!

- Bianca

Mijn ervaring met jou is heel goed! En ontzettend blij dat ik bij jou terecht ben gekomen. Ik liep al 2 jaar te “kwakkelen” met vage klachten. Maar het laatste jaar kwamen daar nog eens extra spier en gewrichtspijnen bij. Nog steeds “kwakkelde’ ik door. Totdat er een programma op tv kwam en het was net alsof ik mijzelf hoorde met de klachten. Ze hadden het over een overgangsconsulent. Nog nooit van gehoord, maar ik ben gelijk gaan googlen en zo kwam ik bij Mirelle terecht. De eerste afspraak gingen we een vragenlijstje door. Ik tikte bijna elk boxje aan, en daar schrok ik toch wel een beetje van. Alles met jou doorgenomen en ik vroeg aan jou hoe lang duurt het dat ik wat merk? Jij gaf aan dat ik met een week al verbetering zou merken. En daar heb je helemaal gelijk in gehad! Daarom vind ik dat iedere vrouw dit moet weten! Want je hoeft helemaal niet zo te kwakkelen want je kan er iets aan doen. En daar kan Mirelle je helemaal bij helpen!

- Marieke Kuiper

Voordat ik bij Mirelle kwam, dacht ik dat ik leed aan geheugenverlies en had ik veel kleine onduidelijke klachten zoals concentratieproblemen, een droge huid en tintelingen in handen en voeten. Het geheugenprobleem baarde me het meeste zorgen. De neuroloog heeft na uitgebreid onderzoek geconcludeerd dat ik een burn-out had, maar ik wist dat dat niet klopte. Ik ontdekte dat ik, een paar dagen voordat ik ongesteld werd, emotioneel en prikkelbaar was, en dat mijn concentratie ook in periodes in de maand slechter was. Zo kwam ik erachter dat het iets te maken had met mijn veranderende en duidelijk korter wordende cyclus. Vroeger was mijn cyclus stipt 28 dagen en nu schommelde deze tussen de 23 en 26 dagen: iets korter en het vloeien duurde ook iets korter dan 10 jaar geleden. Een klein subtiel verschil. Ik ben op zoek gegaan naar antwoorden. Mijn nicht vertelde dat ze hormoontherapie had via een overgangsconsulente en dat ben ik ook maar gaan proberen. Nu weet ik dat ik in de pre-overgang zit. Ik ben niet gek aan het worden, ben niet overwerkt en zit ook niet in een burn-out. Ik hou nu rekening met de dagen dat ik overprikkeld ben. Met de hormoontherapie ben ik ook de bovengenoemde symptomen kwijt.

- Najia (44), moeder van 2 basisschoolkinderen, werkt 40 uur per week

Start alvast thuis
met de gratis tips!

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.