Het belang van ontspanning tijdens de overgang
We moeten er als vrouw allemaal een keertje aan geloven: de overgang. En dat gaat doorgaans niet ongemerkt voorbij: maar liefst 80% van alle vrouwen heeft last van klachten. Bij sommigen is dat zó erg, dat het een grote invloed heeft op hun dagelijks leven en hun functioneren. Met de juiste leefstijladviezen kun je je klachten wel verminderen. Ontspanning is daar een belangrijk onderdeel van.
Ontspanning van cruciaal belang
Natuurlijk speelt ontspanning in elke levensfase een cruciale rol, maar tijdens de overgang is het extra belangrijk. Stress kan de symptomen van de overgang namelijk verergeren. En stress is iets wat in onze huidige maatschappij vaak van alle kanten op ons afkomt. Denk alleen maar aan al het nieuws en prikkels die via social media op ons afkomen. Daarnaast hebben de meeste vrouwen ook nog eens veel ballen hoog te houden: het gezin, werk, sociale activiteiten, mantelzorg et cetera. Een stukje ontspanning vinden, is dan niet altijd even eenvoudig.
Emotionele achtbaan
Door de veranderde hormoonbalans in je lichaam kun je in een emotionele achtbaan terechtkomen. Huilbuien, depressieve klachten of paniekaanvallen kunnen je zo maar overvallen. Ontspanning helpt bij het handhaven van een evenwichtige emotionele toestand. En het versterkt daarnaast ook nog eens je immuunsysteem, het vermindert het risico op ontstekingen en verbetert de algehele kwaliteit van leven.
Zo kom je de overgang wel door
Je kunt op vele manieren ontspannen en er is dan ook beslist iets te vinden wat bij jou en jouw omstandigheden past:
- meditatie en mindfulness: dagelijkse oefening kunnen je helpen bij het beheersen van stress en het bevorderen van je emotionele stabiliteit
- lichaamsbeweging: wist je dat regelmatig wandelen, fietsen of zwemmen kan helpen bij het reguleren van hormonen en het verminderen van opvliegers?
- gezonde voeding: het eten van veel groente, fruit en volle granen ondersteunt je lichaam tijdens de overgang
- voldoende slaap: zorg voor een goed geventileerde en prikkelarme slaapkamer en probeer een regelmatig slaapschema aan te houden
- stressmanagement: leer jezelf technieken aan om je stress te beheersen, zoals ademhalingsoefeningen of houd een dagboek bij om bepaalde patronen te leren herkennen
- professionele hulp: zoek hulp bij een overgangsconsulent bij jou in de buurt of in het ziekenhuis.
Je hoeft het niet alleen te doen
Als overgangsconsulent kan ik je helpen om jouw klachten te verminderen of onder controle te krijgen. Je hoeft het niet alleen te doen. Gun jezelf dat steuntje in de rug en neem gerust contact met me op.