Meerwaarde van een overgangsconsulent eindelijk erkend


Tot voor kort was ‘de overgang’ echt zo’n verboden woord. Daar had je het niet over. Het was een taboe. Geen sexy onderwerp. Misschien omdat het geassocieerd werd met ‘oud zijn’. Je bent niet meer vruchtbaar, dus je doet er niet meer toe. Gelukkig is dát veranderd en is er steeds meer aandacht voor deze, niet altijd even gemakkelijke, periode in het leven van de vrouw. De overgangsconsulent kan een belangrijke rol spelen in deze periode.

overgangsconsulent

BN’ers open over de overgang

Bekende Nederlandse vrouwen als Isa Hoes, Karin Bloemen en Laura Vlasblom maakten het al bespreekbaar, maar sinds de documentaire over en het boek van Caroline Tensen lijkt het taboe helemaal doorbroken. Caroline beschreef het als een ‘helse tijd’. Aan de overgang had ze niet gedacht, omdat ze geen last had van opvliegers, en onbekend was met de depressieve klachten, eindeloze huilbuien en paniekaanvallen die hier ook door veroorzaakt kunnen worden. Ze schreef zelfs een boek over deze heftige periode: ‘Het verboden woord’. En in dat boek, waarin ze eerlijk en open haar ervaringen deelt, raadt ze vrouwen ook aan om met hun klachten naar een overgangsconsulent te gaan.

Media-aandacht

Carolines verhaal bracht een enorme media-aandacht op gang. Het bracht veel vrouwen op het idee om in hun eigen omgeving op zoek te gaan naar een overgangsconsulent. Fantastisch! Want dat betekent dat veel vrouwen geen genoegen meer nemen met hun klachten en het idee ‘dat het er nu eenmaal bij hoort’, maar met de juiste ondersteuning en leefstijladviezen zichzelf weer herkennen en vooruit kunnen kijken.

Zelf overgangsconsulent worden?

Ik heb in mijn praktijk zelfs een paar vrouwen die erover nadenken om zelf ook dit vak in te gaan. En dat kan ik alleen maar toejuichen want doordat steeds meer vrouwen de weg naar een overgangsconsulent weten te vinden, groeit de behoefte en moeten er meer professionals worden opgeleid. Ik heb hen dan ook met veel enthousiasme doorverwezen naar de informatiebijeenkomsten die regelmatig door Breederode Hogeschool gehouden worden.

Vooropleiding

Heb jij ook interesse om je te laten scholen tot overgangsconsulent? Je kunt met de opleiding starten als je beschikt over:

  • een diploma verpleegkunde (hbo-v, mbo-v of in-service)
  • een diploma Verloskunde of Fysiotherapie
  • een actieve BIG-registratie
  • minimaal 2 jaar relevante werkervaring
  • affiniteit met de doelgroep

De opleiding levert voor verloskundigen 60, voor fysiotherapeuten 144 en voor verpleegkundigen 160 accreditatiepunten op voor het kwaliteitsregister.

Blijf niet met klachten rondlopen

De overgang is niet langer een verboden woord, maar juist iets waar meer aandacht voor moet komen. Want er kan zoveel worden gedaan om je klachten te verminderen. Loop er niet langer mee rond, maar neem contact op!

Ook interessant voor jou

Reviews

Voordat ik bij Mirelle kwam, dacht ik dat ik leed aan geheugenverlies en had ik veel kleine onduidelijke klachten zoals concentratieproblemen, een droge huid en tintelingen in handen en voeten. Het geheugenprobleem baarde me het meeste zorgen. De neuroloog heeft na uitgebreid onderzoek geconcludeerd dat ik een burn-out had, maar ik wist dat dat niet klopte. Ik ontdekte dat ik, een paar dagen voordat ik ongesteld werd, emotioneel en prikkelbaar was, en dat mijn concentratie ook in periodes in de maand slechter was. Zo kwam ik erachter dat het iets te maken had met mijn veranderende en duidelijk korter wordende cyclus. Vroeger was mijn cyclus stipt 28 dagen en nu schommelde deze tussen de 23 en 26 dagen: iets korter en het vloeien duurde ook iets korter dan 10 jaar geleden. Een klein subtiel verschil. Ik ben op zoek gegaan naar antwoorden. Mijn nicht vertelde dat ze hormoontherapie had via een overgangsconsulente en dat ben ik ook maar gaan proberen. Nu weet ik dat ik in de pre-overgang zit. Ik ben niet gek aan het worden, ben niet overwerkt en zit ook niet in een burn-out. Ik hou nu rekening met de dagen dat ik overprikkeld ben. Met de hormoontherapie ben ik ook de bovengenoemde symptomen kwijt.

- Najia (44), moeder van 2 basisschoolkinderen, werkt 40 uur per week

Ik ben blij dat ik na jaren worstelen Mirelle heb gevonden. Een luisterend oor, persoonlijke aandacht en een concrete aanpak van mijn overgangsklachten. Iedere vrouw in de overgang verdient dit.

- Anoniem

Start alvast thuis
met de gratis tips!

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.