Meerwaarde van een overgangsconsulent eindelijk erkend
Tot voor kort was ‘de overgang’ echt zo’n verboden woord. Daar had je het niet over. Het was een taboe. Geen sexy onderwerp. Misschien omdat het geassocieerd werd met ‘oud zijn’. Je bent niet meer vruchtbaar, dus je doet er niet meer toe. Gelukkig is dát veranderd en is er steeds meer aandacht voor deze, niet altijd even gemakkelijke, periode in het leven van de vrouw. De overgangsconsulent kan een belangrijke rol spelen in deze periode.
BN’ers open over de overgang
Bekende Nederlandse vrouwen als Isa Hoes, Karin Bloemen en Laura Vlasblom maakten het al bespreekbaar, maar sinds de documentaire over en het boek van Caroline Tensen lijkt het taboe helemaal doorbroken. Caroline beschreef het als een ‘helse tijd’. Aan de overgang had ze niet gedacht, omdat ze geen last had van opvliegers, en onbekend was met de depressieve klachten, eindeloze huilbuien en paniekaanvallen die hier ook door veroorzaakt kunnen worden. Ze schreef zelfs een boek over deze heftige periode: ‘Het verboden woord’. En in dat boek, waarin ze eerlijk en open haar ervaringen deelt, raadt ze vrouwen ook aan om met hun klachten naar een overgangsconsulent te gaan.
Media-aandacht
Carolines verhaal bracht een enorme media-aandacht op gang. Het bracht veel vrouwen op het idee om in hun eigen omgeving op zoek te gaan naar een overgangsconsulent. Fantastisch! Want dat betekent dat veel vrouwen geen genoegen meer nemen met hun klachten en het idee ‘dat het er nu eenmaal bij hoort’, maar met de juiste ondersteuning en leefstijladviezen zichzelf weer herkennen en vooruit kunnen kijken.
Zelf overgangsconsulent worden?
Ik heb in mijn praktijk zelfs een paar vrouwen die erover nadenken om zelf ook dit vak in te gaan. En dat kan ik alleen maar toejuichen want doordat steeds meer vrouwen de weg naar een overgangsconsulent weten te vinden, groeit de behoefte en moeten er meer professionals worden opgeleid. Ik heb hen dan ook met veel enthousiasme doorverwezen naar de informatiebijeenkomsten die regelmatig door Breederode Hogeschool gehouden worden.
Vooropleiding
Heb jij ook interesse om je te laten scholen tot overgangsconsulent? Je kunt met de opleiding starten als je beschikt over:
- een diploma verpleegkunde (hbo-v, mbo-v of in-service)
- een diploma Verloskunde of Fysiotherapie
- een actieve BIG-registratie
- minimaal 2 jaar relevante werkervaring
- affiniteit met de doelgroep
De opleiding levert voor verloskundigen 60, voor fysiotherapeuten 144 en voor verpleegkundigen 160 accreditatiepunten op voor het kwaliteitsregister.
Blijf niet met klachten rondlopen
De overgang is niet langer een verboden woord, maar juist iets waar meer aandacht voor moet komen. Want er kan zoveel worden gedaan om je klachten te verminderen. Loop er niet langer mee rond, maar neem contact op!