Verminder je klachten in de overgang met powerwalking


Er wordt door je omgeving misschien weleens wat lacherig over gedaan als ter sprake komt dat je in de overgang zit. Maar laat je niet aanpraten dat je je aanstelt. De menopauze kan echt gepaard gaan met vervelende klachten. Er verandert ook nogal wat in jouw lijf. Daarom is het éxtra belangrijk om te zorgen dat je een goede conditie houdt. Powerwalking is daarvoor een uitstekend middel.

powerwalking

Veranderingen door de overgang

Een toename in gewicht, last van spieren en gewrichten, botontkalking en een grotere kans op het ontstaan van hart- en vaatklachten. Het zijn slechts enkele van de lange lijst aan veranderingen die je kunt ervaren als je in de overgang zit. De grote boosdoener is de afnemende productie van je vrouwelijke hormonen (oestrogeen en progesteron). Met de juiste voeding en een dagelijks moment van ontspanning kun je de mate van je klachten al reduceren. Daarnaast is ook beweging van groot belang. Powerwalking kan dan het verschil maken.

Iets voor jou?

Powerwalking is wandelen in een stevig tempo, terwijl je tussendoor allerlei spierversterkende oefeningen doet. Het vindt plaats in groepsverband onder deskundige begeleiding van een instructeur. Lekker in de buitenlucht en geschikt voor mannen en vrouwen van alle leeftijden

Voordelen van powerwalking

Maar wat maakt powerwalking nu specifiek zo geschikt voor vrouwen in de overgang? Dat zijn de volgende voordelen:

  • gewichtsbeheersing
  • behoud van spiermassa
  • preventie tegen botontkalking
  • een betere hormonale balans
  • stressvermindering
  • versterking van het hart en verbetering van de bloedcirculatie
  • sociaal welzijn

Gewicht en spieren

Het is algemeen bekend: zo rond de overgang beginnen vrouwen in gewicht te groeien. Dit komt doordat je metabolisme trager gaat werken. Vet gaat zich ineens rond je taille verzamelen en je komt aan in gewicht terwijl je niets aan je voedingsgewoontes hebt veranderd.

Afgezien dat het een logisch gevolg is dat je spierkracht met het klimmen der jaren afneemt, wordt dit nog eens extra versterkt door de afname van oestrogeen. Met powerwalking verbrand je net zoveel energie als met hardlopen en houd je je spieren in conditie.

Botontkalking en hormonen

Wist je dat je botdichtheid in de menopauze afneemt? Hierdoor kun je sneller iets breken. Als je je botten goed belast door beweging gaat je lichaam werken aan verbetering van je botstructuur en botmassa. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen om je hormoonbalans te reguleren, zodat je minder last hebt van opvliegers en stemmingswisselingen.

Overgang en stress

Als vrouw weten we als geen anders wat een disbalans in de hormoonbalans met onze stemming kan doen. Als je dan ook nog eens bedenkt dat oestrogeen onder meer de doorbloeding van je hersenen bevordert (betere focus en concentratievermogen) en bijdraagt aan een goede stemming (door het stimuleren van de aanmaak van het ‘gelukshormoon’ serotonine), is het eigenlijk heel logisch dat je in de overgang stemmingswisselingen en zelfs depressieve gevoelens kunt ervaren. Dat zorgt vervolgens voor meer stress, wat ook niet bepaald voor een geluksgevoel zorgt. Powerwalking doe je buiten, lekker in de natuur. Het kan een uitstekende manier zijn om je hoofd weer helemaal leeg te maken en alle stress te vergeten. Bovendien komen er met lichaamsbeweging endorfines vrij, waardoor je je al snel gelukkiger en positiever voelt.

Hart en sociaal welzijn

Lekker actief bezig zijn in de natuur versterkt je hart en verbetert je bloedcirculatie. Daarmee verminder je de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten. Doordat je dit ook nog eens in groepsverband doet, heeft het ook invloed op je sociale welzijn. Gevoelens van eenzaamheid zullen daardoor minder snel een kans krijgen.

Zet die eerste stap

Op proef start er in Spijkenisse een nieuwe groep voor vrouwen die, net als ik, willen beginnen of doorgaan met bewegen. De eerste training vindt plaats op 6 september om 19.30 uur. We beginnen op de parkeerplaats bij hockeyvereniging HVS. Je kunt je aanmelden door een bericht te sturen naar info@mi-elle.nl met je naam, mobiele nummer en e-mailadres. Vergeet niet in ‘Powerwalk’ in de onderwerpregel te vermelden.

Ook interessant voor jou

Reviews

Voordat ik bij Mirelle kwam, dacht ik dat ik leed aan geheugenverlies en had ik veel kleine onduidelijke klachten zoals concentratieproblemen, een droge huid en tintelingen in handen en voeten. Het geheugenprobleem baarde me het meeste zorgen. De neuroloog heeft na uitgebreid onderzoek geconcludeerd dat ik een burn-out had, maar ik wist dat dat niet klopte. Ik ontdekte dat ik, een paar dagen voordat ik ongesteld werd, emotioneel en prikkelbaar was, en dat mijn concentratie ook in periodes in de maand slechter was. Zo kwam ik erachter dat het iets te maken had met mijn veranderende en duidelijk korter wordende cyclus. Vroeger was mijn cyclus stipt 28 dagen en nu schommelde deze tussen de 23 en 26 dagen: iets korter en het vloeien duurde ook iets korter dan 10 jaar geleden. Een klein subtiel verschil. Ik ben op zoek gegaan naar antwoorden. Mijn nicht vertelde dat ze hormoontherapie had via een overgangsconsulente en dat ben ik ook maar gaan proberen. Nu weet ik dat ik in de pre-overgang zit. Ik ben niet gek aan het worden, ben niet overwerkt en zit ook niet in een burn-out. Ik hou nu rekening met de dagen dat ik overprikkeld ben. Met de hormoontherapie ben ik ook de bovengenoemde symptomen kwijt.

- Najia (44), moeder van 2 basisschoolkinderen, werkt 40 uur per week

Ik ben blij dat ik na jaren worstelen Mirelle heb gevonden. Een luisterend oor, persoonlijke aandacht en een concrete aanpak van mijn overgangsklachten. Iedere vrouw in de overgang verdient dit.

- Anoniem

Start alvast thuis
met de gratis tips!

Heb jij net een zetje in de goede richting nodig? Download dan de gratis tips en ga gelijk aan de slag.